Bouw vacatures

De bouw trekt de laatste maanden weer sterk aan en dat is te merken aan het aantal vacatures. Het blijkt echter, misschien wel juist door dat grote aantal vacatures, heel moeilijk om die vacatures goed ingevuld te krijgen. We krijgen van steeds meer bedrijven de vraag hoe zij hier LinkedIn op een effectieve manier voor kunnen gebruiken. Daarom in dit blog 6 tips die elk bedrijf kan inzetten, ook met een (gratis) basisprofiel op LinkedIn.

1. Deel je vacature via je bedrijfspagina op LinkedIn

Er zijn nog steeds bedrijven die geen (actieve) bedrijfspagina hebben op LinkedIn. Een gemiste kans. Een goed ingerichte bedrijfspagina zorgt voor een goede ranking in Google en biedt je de kans je te profileren en de interactie aan te gaan met je volgers. Hoe meer volgers, hoe meer mensen je link met de vacature zien en kunnen verspreiden.
Extra tip: onderzoek heeft al vaker uitgewezen dat updates met beeld beter worden bekeken dan updates zonder beeld. Plaats dan ook altijd een plaatje bij je update, dat trekt de aandacht in de timeline van je volgers.

2. Vraag je medewerkers de vacature met hun netwerk te delen in een update

Vraag je medewerkers om vacatures in hun eigen netwerk te delen. Stel: je hebt 25 personeelsleden die de vacature in hun eigen netwerk delen. Een gemiddeld profiel heeft ongeveer 400 volgers, dan is je potentiële bereik al 10.000 mensen.

Natuurlijk zit er overlap in hun netwerken, maar zo kan je vacature wel gratis onder de aandacht komen van heel veel potentiële medewerkers. Onderzoek wijst ook uit dat de meeste vacatures vervuld worden door het netwerk van eigen personeelsleden. En zij zijn tenslotte ook de ambassadeur van je organisatie.

3. Deel je vacature in relevante groepen

Plaats je vacature ook altijd in relevante groepen. Dit kun je alleen met je persoonlijke profiel doen. Plaats je vacature niet tussen de discussies, dit wordt niet gewaardeerd. Elke groep heeft een speciaal tabblad hiervoor: ‘Jobs’.

Je vacature komt dan onder de aandacht van een grote doelgroep die zich hoogstwaarschijnlijk nog buiten je directe netwerk bevindt op LinkedIn. Cobouw en Bouwprofs zijn hele actieve discussiegroepen met een grote groep volgers. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de groep BIM Experts als je op zoek bent naar een BIM expert.

4. Schakel Eminent Groep in

Bij Eminent geloven we in het waarmaken van ambities. Iedere professional en iedere organisatie heeft ambities en doelen om na te streven. Deze professionele doelen zijn ons uitgangspunt. Het realiseren van de perfecte match tussen technisch talent en technische bedrijven is namelijk niet het enige dat we doen. We gaan verder dan dat. We zijn pas tevreden wanneer we professionals kunnen motiveren en praktische handvatten kunnen bieden om hun ambities waar te maken. We bieden bijvoorbeeld coaching en ondersteuning bij persoonlijke ontwikkeling en verzorgen diverse opleidingsmogelijkheden.

Onze persoonlijke en ondernemende aanpak maakt ons uniek. Onze adviseurs zijn stuk voor stuk ondernemers in hun eigen regio en vakgebied. Ze weten als geen ander wat er speelt in hun sector en welke kansen er liggen voor professionals en opdrachtgevers. Ze krijgen ook alle ruimte om hun eigen talenten effectief in te zetten en te ontwikkelen. Hierdoor werken ze on the job aan het waarmaken van hun eigen ambities én de ambities van professionals en opdrachtgevers. Kijk hier voor de laatste bouw vacatures.